איך עובד דוד שמש?
בכל בית או מבנה שבו מתגוררים ושוהים אנשים יש צורך לחמם את המים בברזים. קיימות שיטות שונות, ובין היתר, חימום באמצעות דוד חשמל או חימום על ידי דודי שמש. מבין שתיהן, החימום באמצעות דודי שמש היא הנפוצה ביותר בגלל סיבות שונות. הסיבה הראשונה היא החיסכון הכספי הנלווה לניצול אנרגיית השמש הניתנת חינם אין כסף והבלתי מתכלה. סיבה אחרת נעוצה בחוקי מדינה המחייבים התקנת דודי שמש בבתים פרטיים ובבניינים של עד 8 קומות. דודי שמש משמשים גם כדודי חשמל וניתן לחמם בהם את המים בימים קרים נטולי שמש. אם מוסיפים לכל אלו את התרומה לאיכות האוויר הנקי ולסביבה הרי שאטרקטיביות של דודי השמש רק עולה. נשאלת השאלה, איך עובד דוד שמש? איזה דודים וקולטים קיימים? איך מתקינים את המערכת כך שתנצל עד למקסימום את קרני השמש? איך ניתן לתחזק אותה? אילו תקלות ניתן למצוא? אלו חברות עוסקות בתחום במה מתבטאת מומחיותן? שאלה אחרת היא איך לבחור את המערכת המתאימה ביותר שתענה על הצרכים והדרישות? במאמר זה ואצל חברת "אנרגיית הטבע" המתמחה בתחום ניתן לקבל תשובות רבות.
מערכת דוד שמש מורכבת מדוד וקולטים המחוברים אליו באמצעות צינורות מים. ניתן למצוא דודים בנפחים שונים. 80 ליטר עד שתי נפשות, 120 ליטר עד 4 נפשות, 150 ליטר עד 5 נפשות ו150 ליטר מ 5 נפשות ומעלה. תהליך חימום המים נעשה בקולטים. כל קולט הוא מעין קופסה סגורה שבחלקה העליון מונחת זכוכית. ניתן למצוא זכוכית שקופה רגילה המתאימה למקומות שטופי שמש. במקומות בהם קרני השמש מועטים יש צורך בזכוכית עם שקיפות גבוהה יותר ובמקומות בהם יש סכנה לפגעי טבע, רצוי לבקש זכוכית מחוסמת חזקה. דפנות ותחתית הקולט עשויים מחומרים מבודדים וכהים המסוגלים לקלוט את חום קרני השמש ולשמור עליו. החום הרב בקופסה האטומה מחמם את המים בצנרת המוזרמים לדוד. מסגרת הקולט עשויה מחומרים חזקים, ולעיתים, ממתכות שאינן מחלידות. את הקולטים מניחים כשפניהם מופנים דרומה ובזווית של כ45 מעלות. זהו המנח האידיאלי ביותר הנחשף בצורה האופטימאלית לשמש לאורך כל היום. במידה ואין אפשרות למקם בצורה כזאת את הקולטים, אזי ניתן לפצות על כך על ידי התקנת קולטים גדולים יותר בשטחם, או כאלו יש בהם צנרת נחושת שמסוגלת לחמם טוב יותר את המים.
התקנת דודי שמש ע"י מתקינים מוסמכים
מתקין דודי שמש יחבר את הדוד לקולטים בצורה תקנית. לשם כך, ישתמש, בין היתר, באביזרים שונים: שסתום ביטחון שתפקידו לשחרר לחץ עודף כדי שהדוד לא יתפוצץ, בברז ערבול המותקן ביציאת המים מהדוד ונועד לווסת את המים לטמפרטורה מקסימאלית של 50 מעלות צלסיוס למניעת כוויות, בברז ניתוק שתפקידו לשלוט על הזנת המים לדוד ואשר מנתקים אותו בעת פיצוץ צנרת תיקון הדוד ועוד. בתוך כל דוד יש גוף חימום אשר מחובר לחשמל ואשר מחמם את המים בימים קרים. את הדוד ניתן להניח על הגג ליד הקולטים ורצוי מעליהם. במידה והם יהיו מתחת הקולטים אזי מים קרים מהקולטים יחדרו בלילה לתוך הדוד. רצוי להעמידם ולא להשכיבם כדי למזער יצירת אבנית התורמת לבלאי מואץ. ניתן להניח את הדודים בתוך הבית והדבר נעשה בעיקר מתוך מניעים אסתטיים. יש צורך לתחזק קולטים ולנקותם היטב על ידי הזמנת שירות תקופתי מתאים. יש צורך לתקן במהירות כל תקלה. רבות מהתקלות נובעות מהצטברות אבנית, מפיצוצי צנרת, משריפת גוף חימום, משבירת זכוכית וחלקים אחרים בקולטים, מבלאי ועוד. מערכת טובה ותקינה אשר מותקנת על ידי חברת "אנרגית הטבע" תפעל היטב לאורך שנים.